17 Mart 2016 Perşembe

NEREDEN BAŞLANMALI

Söz ve Nişan

Evlenmeye karar verdiniz. İlk tebrik bizden... Şimdi, ailelerinizi de tanıştırdıktan sonra, evlilik öncesi gerçekleştirilen söz kesme ve nişan törenleri sizi bekliyor.

Evlenmeye karar verdiyseniz ilk işiniz bu kararı ailenize açmak olacaktır. Eminiz ki aileniz evlenme isteğine saygıyla ve memnuniyetle karşılayacak ve damat veya gelinin kimliğini öğrenmek isteyecektir. Eğer sevdiğiniz kişiyi daha önceden ailenizle tanıştırdıysanız sorun yok, ama yine de onları birlikte ziyaret edip, küçük bir ön kutlama yapmanızda fayda var. daha sonra ailelerin birbiriyle tanışmasını sağlamalısınız. Zaten bizim geleneklerimize göre erkek tarafının kız ailesini ziyaret edip, formalitede olsa kızı istemesi gerekir. Bu tür törenlerden hoşlanmıyor olsanız bile, ailelerin birbirini tanıması için, bu tür ziyaretler faydalı olmaktadır. Dolayısıyla önce erkek tarafı, kızın ailesini ziyare eder. Bu görüşmelerde söz kesilir ve önce nişan tarihi, ardından nikah veya düğün törenlerinin tarihi belirlenir. Bizim geleneklerimize göre nişanı kız, düğünü erkek tarafı yapar. İkisi de büyük bir törene dönüştürülebileceği gibi sade de olabilir. Bu gençlerin ve ailelerin istekleri ve ekonomik durumlarına göre planlanabilir. Günümüzde çiftler, bu tür törenlere büyük paralar harcamak yerine, bu paraları evlerinin ihtiyaçlarına ayırmayı tercih ediyorlar.

Söz Kesme

Bazı çiftler evlilikleri iki aile tarafından da onaylanınca söz yüzüğü takmayı tercih ediyorlar. günümüzde kendi aralarında sözlenip yüzük takan gençler de var. Ama bazı çiftler, evlilikleri iki aile tarafından da onaylandıktan sonra söz yüzüğü takmayı tercih ediyorlar. Bunun için de ince bir yüzük seçiyorlar. Sözlenmeye gerek duymayan ve doğrudan nişanı bekleyen çiftler de yok değil. bu kararı ailelerinize danışarak alabilirsiniz.

Nişan Töreni

Nişanlanma geleneklerimize göre iki gencin birbirlerini tanıma, anlama ve anlaşma dönemidir. görücü usulünün yaygın olduğu dönemlerde nişan, evlenecek olan çiftin birbirini tanıması, birlikte otorup konuşmaları için uygun bir dönemdi. Çağdaş aileler kızlarının nişanlısıyla dışarıya çıkmasını birlikte gezmelerini anlayışla karşılarlar. Aileler birbirlerini tanıyor veya seviyor olabilirler ama önemli olan gençlerin anlaşmalarıdır. Her iki tarafın da bu evliliğe olumlu bakması gerekir ki evlilik gerçekleşsin. Artık günümüzde gençler nişanlılık dönemleri uzun tutarak birbirlerine alışmaya çalışıyorlar. İşte iki genç aileleri ve de yakınları arasında yüzük takarak, bu dönemi başlatıyorlar. Bu tören aile arasında çok küçük bir törenle de gerçekleşebilir, salon tutularak bir düğün törenine de çevrilebilir. buna başta gençler, daha sonra da aileler karar verebilir.

Nişanda Yapacaklarınız

Nasıl bir törenle yüzüklerinizi takmak istediğinize karar verin. Bu, iki kişi arasında olabileceği gibi, sadece aile içinde küçük bir toplantı ile de gerçekleştirilebilir, arkadaşların da katılacağı daha büyük ve eğlenceli bir törene de dönüştürülebilir.

  • Nişana kimleri çağıracağınızı kararlaştırın.
  • Davetlilerin sayısına göre yeri belirleyin. Aile içi bir törende ev yeterli olabilir. Daha kalabalık olacaksanız daha büyük bir mekana ihtiyacınız olacaktır.
  • Evde yapıyorsanız ne ikram edeceğinize karar verin. bir yer kiralıyorsanız masa düzenleri, mönü, müzik gibi detaylara dikkat edin.
  • Davetlilerinizi nasıl çağıracağınızı düşünün. Herkesi tek tek arayarak davet edebileceğiniz gibi kalabalık bir tören yapacaksanız davetiye de yollayabilirsiniz.
  • Kıyafetinizi, ayakkabı ve aksesuarlarınızı da en az 15 gün önceden hazırlayın.
  • Ve tabii alyanslar. Beğendiğiniz modeli seçin, içine isimlerinizi yazdırın.
  • Nişan günü için kuaförünüzde yer ayırtın. Aynı gün iki ayağınız bir pabuca girmesin diye manikür, pedikür gibi bakımlarınızı da bir gün öncesinden yaptırın
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder